?Ce este toxina botulinică de fapt ? 

Toxina botulinică sau Botox, este o neurotoxină de natură proteică produsă de Clostridium botulinum, fiind clasată ca fiind cea mai puternică neurotoxină cunoscută până în prezent. Ea este folosită cu succes de peste 30 de ani în afecțiuni neurologice și oftalmologice, iar de aproximativ 20 de ani a început sa fie utilizată și în scopuri cosmetice. 

?Mecanism de acțiune 

Modul de acțiune constă în blocarea conducerii neuromusculare prin inhibarea eliberării de acetilcolină din terminațiile nervoase la nivelul plăcii neuromusculare. Astfel, mușchii  nu se mai pot contracta și se produce relaxarea temporară a acestora. 

?Indicație procedură

Cele mai solicitate zone pentru botox sunt cele 3 zone din etajul superior al feței si anume : glabela (zona dintre sprâncene), fruntea si colțurile ochilor. De asemenea, pe locul 2 urmează tratamentul hiperhidrozei (transpirația în exces), urmată de ridurile de la nivelul gâtului, mandibulei etc. 

?Când apare efectul și cât durează? 

Efectul apare dupa 24-72 de ore, dar el se instaleaza treptat până la 2 saptămâni, iar procedura se repetă dupa 4-6 luni 

?Efecte adverse

Sunt rare, pot apărea mici echimoze la locurile injectate, care trec în câteva zile. Rareori s-au raportat reacții alergice și migrarea substanței către mușchii învecinați provocând asimetrii. 

❌Contraindicații

Persoanelor cu boli neuromusculare cunoscute (de exemplu scleroză laterală amiotrofică sau neuropatie periferică) sau cu tulburări ale plăcii neuromusculare (de exemplu miastenia gravis sau sindromul Lambert-Eaton) nu trebuie să li se administreze această subtanță. 

Injectarea concomitentă cu antibiotice din clasa aminoglicozidelor. 

Hipersensibilitate la substanța activă sau la oricare dintre excipienți.