?Peeling-ul chimic este o procedura de dermatologie estetica folosita pentru a imbunatati aspectul pielii atat pe zona fetei, cat si zona decolteului si mainilor. Se aplica pe piele substante care produc o injurie controlata cauzand exfolierea unor straturi ale pielii si descuamarea lor. Pielea regenerata este mai fina, cu aspect estetic imbunatatit.

?Alegerea peelingului se face dupa o evaluare amanuntita luand in considerare mai multe criterii: problemele pe care le doriti tratate, tipul de piele, sezon, alte tratamente recomandate.

Peelingurile sunt de 3 tipuri:

  1. Superficial- se folosesc acizi usori, in concentratii reduse, care afecteaza doar stratul superficial al pielii. Se foloseste pentru hiperpigmentari si pentru “reimprospatarea “ pielii (mai hidratata, mai luminoasa)
  2. Mediu- se folosesc acizi mai concentrati, care afecteaza mai multe straturi ale pielii. Se foloseste pentru cheratoze actinice, riduri fine, fotoimbatranire, cicatrici
  3. Profund- se folosesc acizi in concentratii mari, patrund pana la nivelul dermului. Se folosesc in tratamentul cicatricilor, dar datorita perioadei mari de recuperare si riscului de reactii adverse se folosesc extrem de rar.

?Care sunt indicatiile peelingului chimic?

– acnee

– riduri si linii fine

– fotoimbatratanire (pete hiper si hipopigmentate, piele lipsita de elasticitate, ridata)

– pigmentare neuniforma a fetei (melasma, pistrui)

– cicatrici postacnee/postvaricela

– rozacee, ten sensibil

❌Contraindicatii:

  • infectii active ale pielii (herpes, impetigo)
  • plagi deschise
  • sarcina si alaptare
  • tratamente sistemice cu retinoizi (Sotret, Roaccutane) in ultimele 6 luni
  • boli autoimune (lupus eritematos, sarcoidoza)
  • pacienti cu tendinta de a se cicatriza anormal (cicatrici hipertrofice sau keloide)